Kateri materiali se uporabljajo za sedežne garniture?

 

Po napornem dnevu bolj kot vse prija počitek na mehki in udobni sedežni garnituri. Vendar pa nakup sedežne garniture terja kar nekaj časa, saj moramo paziti da je sedežna garnitura v slogu z barvno kombinacijo in stilom naše dnevne sobe. Poleg tega moramo paziti na velikost sedežne garniture in ali bomo lahko gledano sedišče lahko spravili v dnevno sobo. Težava pri izbiranju ustrezne sedežne garniture lahko nastane tudi za kateri material se odločiti. Današnje sedežne garniture so oblečene z najrazličnejšimi naravnimi in umetnimi materiali.

 

Tapetniška tkanina

 

Tapetniška tkanina-je manj kvalitetni material za izdelavo sedežnih garnitur, ki se zaradi tega uvrščajo v nižji cenovni razred. Zanje je značilno, da se hitreje obrabijo na mestih kjer ljudje najpogosteje sedijo.

 

Sedežna garnitura oblečena s tapetniško tkanino

 

Mikrotkanina

 

Mikrotkanina je blago srednjega cenovnega razreda, ki je nekoliko kvalitetnejši od tapetniške tkanine. Lastnosti sedežne garniture iz mikrotkanine so odvisne od gostote tkanja same tkanine in od kvalitete vlaken uporabljenih pri tkanju blaga. Take sedežne so veliko bolj vzdržljive od predhodno omenjenih in se ne obrabijo tako hitro. Njihovo čiščenje je hitrejše, saj mikrotkanina ne vpija vode s tako hitrostjo kot tapetniška, zato lahko madež enostavno očistimo s suho krpo. Slabost tega blaga je ,da ni odporen na alkohol oziroma aceton, kar zna predstavljati težavo, v kolikor sedežno garnituro polijemo z vinom ali čim podobnim.

 

Sedežna garnitura iz mikrotkanine

 

Usnje

 

Usnje pa predstavlja najbolj kvalitetno in cenovno najdražje blago, ki se uporablja za oblazinjenje sedežne garniture. Za te potrebe so iznašli posebno umetno usnje, ki je nekoliko cenejše. Tako pohištvo je veliko bolj kakovostno in vzdržljivo od predhodnih dveh, edina slabost usnjenih sedežnih garnitur je le občutljivost na vroče tekočine. V kolikor vročo tekočino polijemo po usnju se ta poškoduje in ni nikoli več isto. V kolikor se odločimo za nakup usnjene sedežne garniture moramo vedeti, da je izbor in ponudba barv le teh manjši kot pri klasičnih sedežnih garniturah iz mikrotkanine.

 

Usnjena sedežna garnitura